Följ din inre kompass...

 

Sensommaren övergår långsamt och nästan omärkligt i höst. Temperaturen sjunker, höstfärgerna gör sig alltmer framträdande och flyttfåglarna flockas för att följa sin inre kompass och dra söderut mot varmare breddgrader...

För oss som stannar kvar här hemma väntar en ny termin och en ny arbetsperiod, efter sommarens och semesterns vila. Det är dags för nya utmaningar, nya projekt och nya möjligheter.

En ny arbetsperiod kan innebära arbetsglädje, iver och entusiasm, men det kan också medföra hög arbetsbelastning, höga yttre och inre krav samt arbetsrelaterad stress. Tillfällig och kortvarig stress kan vara positiv och få oss att vara effektiva och prestera mera, medan långvarig och konstant stress kan få förödande konsekvenser. Den konstanta stressen leder till spänningar och blockeringar i vårt energisystem, vilket i sin tur kan leda till smärta och sjukdom eller till utmattning och depression.

Den psykiska stressen kan ta sig många olika fysiska uttryck. Stressymptomen är många och olika för olika individer. Det kan till exempel vara huvudvärk, ryggont, magproblem och illamående eller onormal trötthet och sömnsvårigheter.

Det gäller då att lyssna på kroppens signaler och att ta dem på allvar. Det gäller också att hitta strategier för att hantera och minska stressen på bästa sätt. Ett enkelt sätt är att bara stanna upp, ta några djupa andetag och iaktta hur det känns i kroppen.

En mycket effektiv metod för stressreduktion är mindfulnessmeditation. Det är en enkel meditationsteknik som innebär riktad uppmärksamhet på andningen, vilket leder till medveten närvaro här och nu samt till ett inre lugn. Mindfulness kan tränas på ett formellt sätt, 10 - 20 minuter per dag, för att sedan tillämpas i dagens alla aktiviteter.

Genom mindfulnessmeditation kan vi uppmärksamma och bli medvetna om vad vi faktiskt känner och vad som pågår i vår kropp.

Lyssna till din kropps signaler och följ din inre kompass!

Trevlig höst!

Lena Nordvall - Psykosyntes - Mindfulness

alternativakademin@gmail.com

Rundelsgränd 2B

753 12 UPPSALA

018-410 90 90

 

© 2020 AlternativAkademin

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now