Ät medvetet och njut av höstgrytorna...

 

Oktober månad välkomnade oss med hög och klar luft, sprakande höstfärger i naturen och mustiga höstgrytor på spisen. Nu är det dags att kanske tillbringa mer tid inomhus, äta medvetet och njuta av höstmaten...

 

Har du hört talas om "mindful eating"? Det är ett amerikanskt begrepp som vunnit insteg och blivit populärt i Sverige under de senaste åren. Mindful eating - eller medvetet ätande - innebär att man har ett medvetet förhållningssätt till mat och ätande; att man är medveten om varför, vad och hur man äter samt hur ätandet påverkar kroppen.

Det är faktiskt inte bara hunger som gör att vi äter. Vi kan äta av olika anledningar; av hunger som är ett fysiskt behov eller av sug som är ett begär - ofta efter godis och sötsaker. Vi kan äta av vana eller som en social aktivitet tillsammans med andra människor.

 

Vi kan också tröstäta i vår ensamhet som en kompensation för något annat; för att vi helt enkelt känner oss uttråkade och inte har någonting annat att göra.

Mindful eating är något helt annat än de bantningsmetoder och dieter som varit och är i ropet, till exempel GI, LCHF och 5:2-fasta. Men det är inte någon motsättning till en viss typ av diet, utan det går mycket väl att kombinera och förena medvetet ätande med någon av de olika dieterna för den som vill.

 

Genom ett medvetet ätande kan vi lära oss att lyssna på och följa kroppens behov. Vi kan lättare undvika småätande och överätande. Vi äter automatiskt mindre och nyttigare, vilket får positiva konsekvenser både på kort och lång sikt.

 

Det allra viktigaste är kanske att vi är fullt uppmärksamma på att vi faktiskt äter. Ett medvetet ätande är oförenligt med distraktioner som TV-tittande, en uppslagen tidning på bordet, surfande på Internet och mobilanvändning under måltiden.

 

Genom att vara närvarande i ätandet kan vi både se, dofta och smaka på maten och därigenom njuta mer av varje tugga.

 

Ät gott och medvetet och njut av maten!

Smaklig höstmåltid!

Lena Nordvall - Psykosyntes - Mindfulness

alternativakademin@gmail.com

Rundelsgränd 2B

753 12 UPPSALA

018-410 90 90

 

© 2020 AlternativAkademin

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now