Som man sår, får man skörda...

Augustimånad är skördemånad... Nu är det dags att skörda de grödor och örter, de grönsaker och rotfrukter som jorden ger. Det är också dags att plocka och samla in frukterna och bären från naturens eget skafferi.

Det välkända bibelcitatet "Som man sår, får man skörda" är fortfarande ett mycket levande talesätt och synsätt inom jordbruket och bondelivet.  Men det är inte bara på ett fysiskt och konkret plan som vi får skörda det vi sår. Det gäller också på det mentala, emotionella och andliga planet.

I österländsk religion och filosofi, inom buddhismen och hiduismen, är karma ett centralt och viktigt begrepp.  Karma kan kort sammanfattas som lagen om orsak och verkan: "What goes around, comes around". Det vi ger ut, får vi tillbaka.

Enligt naturlagarna får varje orsak en bestämd verkan. Om du till exempel ger ut vänlighet, får du vänlighet tillbaka. Detta blev extra tydligt för mig under några dagar i juli, då jag deltog i en europeisk sommarskola för psykosyntesutbidade samtalsterapeuter. Temat för veckan var fred. Hur kan vi skapa yttre fred och inre frid?

Vänlighet och tacksamhet strömmade fram och tillbaka under föreläsningar, work shops och meditationsövningar. Den positiva energin förstärktes mer och mer under dagarna och det skapades en mycket lugn och fridfull atmosfär i en vacker och rogivavde omgivning.

Med ett öppet hjärta och en god vilja går det att uppnå både yttre fred och inre frid. Vi kan bli goda fredsbyggare - om vi bara är villiga att börja med oss själva.

Skynda dig att skörda frukterna i din egen yttre och inre trädgård!

Fortsatt trevlig sommar!

Lena Nordvall - Psykosyntes - Mindfulness

alternativakademin@gmail.com

Rundelsgränd 2B

753 12 UPPSALA

018-410 90 90

 

© 2020 AlternativAkademin

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now