Att se på världen med nya ögon...

 

En solig och vacker eftermiddag häromveckan hade jag glädjen och förmånen att få gå på en barnvagnspromenad i Stadsträdgården. I vagnen satt en drygt ettårig liten flicka. Jag blev då mycket fascinerad av att se hur uppmärksamt hon iakttog allt vi passerade. Varje blomma, varje sten och varje fågel fångade hennes nyfikenhet och intresse. Hon tittade storögt, med ett leende på läpparna, på allt vi passerade och utbrast i ett glädjerop inför varje ny upplevelse.

Det fick mig att tänka på och komma ihåg min egen dotter, när hon vid fyra års ålder en majdag utbrast:

- Mamma, mamma, kom och titta! Det har skett ett underverk! Körsbärsträdet har fått nya blommor!

Själv ser jag på naturen på ett klarare och tydligare sätt, och mer detaljrikt, än på många år, efter en nyligen genomförd och lyckad gråstarrsoperation. Den grå hinnan och dimman som tidigare legat över min syn och skymt min sikt är utbytt mot en klar lins, som släpper in den blåa färgen starkare än alla andra färger, vilket gör att det ligger ett blått skimmer över allt jag ser.

Skulle du också vilja se på världen med nya ögon? Skulle du vilja utforska och upptäcka din omgivning som ett litet barn? Med skarp blick? Med nyfikenhet och intresse? Med förtjusning och förundran? Då kan du utöva mindfulnessmeditation. En aspekt av och ett kännetecken för mindfulnessträning, medveten närvaro här och nu, är att tillägna sig "beginner's mind", en nybörjares sinne. Det innebär att iaktta och betrakta det som händer i det innevarande ögonblicket, med ett öppet sinne, med full medvetenhet och med förundran.

Ägna dig åt uppmärksamhetsträning! Öva dig i medveten närvaro, lev i nuet och låt dig förundras!

Lena Nordvall - Psykosyntes, Mindfulness

alternativakademin@gmail.com

Rundelsgränd 2B

753 12 UPPSALA

018-410 90 90

 

© 2020 AlternativAkademin

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now