Rörelsecoaching och pedagogik

Rörelsecoaching och pedagogik

Vill du få hjälp med att utföra dina yogaövningar på ett korrekt sätt? Vill du få starkare bål och coremuskler? Har du problem med höfterna eller axlarna och vill få bukt med det? Är du stel och vill få upp din rörlighet? Vill du få tips för bättre andning?

Vårt största system i kroppen är rörelseapparaten: den består av muskler, bindväv, senor, leder, skelettet och även nervsystemet, blodkärlen och hjärnan!  Vår kropp är skapd för att utföra rörelser på alla möjliga sätt och många funktioner är beroende av rörelse (t.ex lymfsystemet). Det finns inga tvivel på att rörelse har många positiva, kraftfulla och även terapeutiska effekter på det fysiska och mentala planet.

Idag finns det gott om anläggningar, kurser och tränare som erbjuder diverse träningsformer. Det är naturligtvis roligt men det finns en risk att man gör övningar på fel sätt, att nivån på passet inte passar en själv, det går för fort, det är för tufft, det gör ont någonstans men man har inte möjlighet att fråga instruktören, att man behöver titta på andra faktorer såsom andning, hållning, balans m.m och att man kanske ska prioritera något annat t.ex rörlighet och stretch eller stabilitet i höfter eller bål istället för att bara träna styrka. Så det man försöker göra är kanske inte helt korrekt eller optimalt för en själv.

 

Även sjukgymnaster betonar vikten av rörelse; man får oftast ett blad med diverse övningar med sig hem för att fortsätta hemma. Men det är väldigt vanligt att det pappret hamnar i någon hög och att övningarna aldig blir av. Varför är det så? Det finns många anledningar förstås: det är inte så inspirerande att göra övningar genom att titta på ett papper, det är tråkigt att träna själv, man har hunnit glömma bort hur man skulle göra övningarna, det finns ingen att fråga om man gör rätt eller fel eller be om alternativ till rörelserna om det gör ont eller inte känns  bra.

Vad erbjuder jag?

Jag vill erbjuda dig möjligheten att få full nytta av dina övningar, tipsa dig om korrigeringar och alternativ, inspirera dig till att börja röra på dig på ett medvetet och kroppsvänligt sätt, få upp din styrka och rörlighet, mjuka upp dina leder, stärka din balans, ge dig förutsättningar för både rörlighet och stabilitet i kroppen, förbättra din andning, balans och fokus, hjälpa dig att hitta rörelseglädje, lindra smärta och även optimera organfunktion, t.ex magen eller tarmarna. Ja, det går att göra det!

Hur gör vi? Här är några exempel:
- Fundera på vilka övningar du vill ha hjälp med (t.ex yoga, pilates eller funktionella övningar)
- Formulera dina önskemål om du inte har specifika övningar du vill ha hjälp med: t.ex jag vill ha starkare core, bättre andning, matsmältning, sömn m.m. 
- Kartlägg dina spänningar och svaga delar
- Kom som du är så komponerar vi tillsammans ett individuellt program enligt vad du behöver
Dessa coachingsessioner är privata, alltså det blir bara du och jag. Vi övar tillsammans eller så tittar jag på hur du utför dina rörelser och kommer med tips och förslag.
Vad jag jobbar med:
Yoga
Stretch
Qi Gong
Yin Yoga
Meditation
Avslappning
Dance Fitness
Spontana rörelser
Medvetna rörelser
Pilates / funktionell träning
Medveten och yogisk andning
Jag arbetar även med zonterapi, akupunktur, zonterapi, tejping och regndroppsmassage. Jag får oftast höra vilka bekymmer folk har och om den träning de har valt att göra inte funkar för dem. Det kan äve vara så att de vill fördjupa sig eller lära sig grunderna i t.ex yoga eller pilates men det finns inga alternativ för dem.
Mitt tränings-cv
AlternativAkademin: qi gong, ryggträning, dance fitness och pilates
Svettis: Salsa Fitness 
WinWin: yoga, pilates, qi gong
USIF: Yoga, Dance Fitness
ASW yogastudio: yoga, yin yoga, qi gong
Womens Wellness: pilates, yoga
SVA personalfriskvård: Salsa Fitness, Spirals Pilates
ACTIC: pilates, yoga, latin jam
Uppsala Dans Center: stretch
Previa: Salsa Fitness, Pilates
Jag har även hållit i div. klasser och meditation på olika företagevent under åren.
Jag är en av huvudlärarna på Svenska Energiskolan där vi utbildar Energipedagoger. Det är en instruktörsutbildning där vi undervisar i Qi Gong, meditation, avslappning, medveten andning och energilära.
Pris:
Just nu har jag en kampanj där du betalar 450kr för första gången (1 timmes besök) och sedan kan du välja att fortsätta med 1 timmesbesök (400kr) eller med 40 minutersbesök (350kr).
Kontakta mig för mer info och tidbokning: 070 130 40 73 / alternativakademin@gmail.com
 

Pilates

Pilates är en träningsform som utmärks av långsamma rörelser samt en strävan efter harmoni, såväl själslig som kroppslig. Pilates skapades i början av 1900-talet av tysken Joseph Pilates.

Joseph Pilates var verksam i USA och träningsformen är också utbredd i Nordamerika, men har även blivit vanlig i Sverige. Han kallade själv träningsformen The Art of Contrology vilket syftar på vikten av precision och koncentration som ett sätt att kontrollera musklerna.

Pilates är en träningsmetod som kombinerar styrketräning, stretchning och yoga.  Pilates kan vara, till skillnad från vad många tror, väldigt fysiskt krävande om det görs på rätt sätt. Pilates-rörelserna ska utföras långsamt. Vid varje övning tränas flera muskelgrupper samtidigt. Den kallas även för "intelligent träningsform" med många inslag av funktionella övningar.

Främsta fördelarna med Pilates:

 • är skonsam vilket gör att alla kan utöva det – oavsett kön, ålder eller fysiskt status

 • hjälper till att förhindra skador och är mycket effektiv som rehabilitering

 • skyddar mot överbelastning av muskler i andra träningsformer

 • ger en sund och bra motvikt till de många ogynnsamma arbetsställningar som de

  flesta utsätter sina kroppar för

 • ger bättre balans mellan kropp och själ, samt styrka och smidighet

 • förbättrar kroppshållningen, balans och koordination

 • ökar kroppsmedvetenheten – du rör dig smidigare och använder kroppen mer

  ändamålsenligt när du t ex sitter på din kontorsstol eller tömmer diskmaskinen

 • höjer prestationen i sporter

 • ger god avslappning

Yinyoga

Yinyoga är precis som annan yoga – men också dess motsats. Yinyogan undviker ”perfektionen” i en slut-position. Vi fokuserar på yin-delarna i kroppen så som skelett, myofascia, bindväv (som är en del av fascian), ligament, inre organ och de så kallade meridianerna. De mycket enkla ställningarna utförs alltid liggande eller sittande. Till skillnad från de flesta andra yogastilar låter yinyogan dina muskler slappna av helt. Du stannar i varje ställning under flera minuter och praktiserar samtidigt medveten närvaro i stunden. I yinyogan stretchar vi inte, vi drar inte och vi vill undvika att hålla kroppen i ytterlägen. Vi slappnar av och låter kroppen vara och kommer på så sätt mycket djupare (så kallad passiv stretch). Yinyoga är alltså ett utmärkt komplement till annan fysisk aktivitet såsom löpning, styrketräning och andra mer dynamiska yogastilar.

 •  Yinyoga balanserar kroppens olika meridianer så att qi eller prana kan flöda fritt igen.

 •  När du yinyogar sätts det parasympatiska nervsystemet igång eller det så kallade "lugn och ro-systemet". Kroppen och sinnet går in i djup avslappning och stress minskar.

 • Yinyoga kan hjälpa till mot smärta både genom medveten närvaro, acceptans och att den passiva, långvariga stretchen mjukar upp och smörjer våra leder, ligament och bindväv i kroppen samt stärker skelettet.

 •  Att yinyoga regelbundet kan hjälpa den mest kroppsligt stela genom avslappning och passiv stretch. Det stela förändras och blir mindre stelt.

 • Yinyoga är en form av meditation, kroppslig medveten närvaro som även ger en bra introduktion eller komplettering till annan meditation.

 • Yinyoga är tillgänglig för alla kroppar då vi anpassar ställningen efter kroppen och inte tvärtom.

 • Det går bra att yinyoga även vid förkylning (utan feber) och om du menstruerar. Kom ihåg att vara extra varsam mot dig själv bara.

Qi Gong

Qi gong är ett sällsynt månfaldigt redskap. Där finns allt från tyst och stilla medvetenhet till dynamisk rörlighet och spänst. Såväl andning som hållning, samt visualisering och finkallibrerad teknik finns med.

Qi gong betyder ordagrant "energi-arbete", eller mer bildligt översatt: "att odla livsenergi". Det består av mjuka till mer dynamiska och kraftfulla rörelser utförda på ett medvetet och graciöst sätt. Qi gong praktiseras oftast stående men kan även innefatta både sittande och liggande övningar.​

Den utövas traditionellt för att vidhålla hälsan i optimalt skick samt för rehabilitering, energipåfyllning och som en väg till andligt växande. För det mesta är qigong en behaglig upplevelse men i vissa program stöter man på aspekter som kan upplevas som fysiskt eller mentalt utmanande. Målet är att med regelbundet utövande komma igenom dessa utmaningar för att eliminera blockeringar och bli starkare.

Qi gong jämfört med andra rörelseformer:

I Qi Gong finns det många cirkulära och spiralformade rörelser för att frigöra blockeringar i senor, leder, muskler och bindväv och cirkulera energi i alla delar av kroppen. Spiraler är Naturens vanligaste rörelsemönster och ett kraftfullt uttryck av energi.

I qi gong finner vi en dimension som ofta saknas i andra träningsformer där betoningen ligger mestadels på muskulaturen och fysisk struktur. Den dimensionen är medvetenheten, alltså  koncentrationen på den inre kraften förstärkt genom medveten andning.

 

alternativakademin@gmail.com

Rundelsgränd 2B

753 12 UPPSALA

018-410 90 90

 

© 2021 AlternativAkademin

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now