Stretchkurs

Förr i tiden tyckte man att streching var slöseri med tid men rörlighetsträning och stretch har blivit mer och mer populär inom träning, fitness och hälsa de senaste åren. Fler och fler upptäcker värdet av att träna rörlighet istället för bara styrketräning eller "prestationsträning" tack vare de resultat och effekter de får genom rörlighetträning.

När man hör ordet stretch tänker många på plågsamma övningar och positioner där läraren går runt och puttar på ryggen eller drar i lemmarna för att få musklerna att förlängas! Så arbetar inte vi inte på Marinas stretchkurser. Inga extrema och outhärdliga stretchövningar men effektiva och kraftfulla ändå!

​Vi arbetar mestadels med bindväven, även kallad fascia. Fascior kallas de tunna hinnor som omger musklerna. Fasciorna är en levande vävnad: när de blir stela blir vi stela. När de är elastiska är vi mjuka och rörliga. Att det är fasciorna snarare än musklerna som behöver töjning är det nya tänkandet. Fasciorna bildar ett helt eget system i kroppen, och att det systemet är avgörande för hur vi mår. Du kan inte sträcka på dig mer än vad fasciorna tillåter och en muskel kan inte ta mer plats än vad fascia ger den. Fel hållning och andning, monotona rörelser, träning och mjölksyra (som skapar sur miljö i muskler och fascia) samt stress och känslor kan göra fascian trög och klibbig. Det är därför man känner sig stel.

Vi sträcker ut denna "kroppsfodral" med medvetenhet och tålamod, vi går igenom korrekt hållning och teknik för varje stretchövning och tar hjälp av andningen. Ibland använder vi även stretchband. 

Med streching blir:

- återhämtningen snabbare

- din träning mer optimal

- din hållning och kroppsmedvetenhet bättre

- utrensingen av slaggprodukter effektivare

- blodcirkulationen och syreupptaget mer optimal

​​- bindväven och därmed musklerna blir smidigare, mer avspända och längre

Vår kropp har formats av vår historia, upplevelser och erfarenheter därför använder vi inte våld eller bestraffning utan med lyhördhet och respekt försöker vi utforksa våra gränser och bjuder både kroppen och sinnet att upptäcka nya i en lugn och avslappnad miljö.

 

Stretchkursen ges på Uppsala Danscenter och är lämplig för alla åldrar och konditioner, oavsett om du tränar/dansar eller inte.

​​

Instruktör: Marina Papazian

Tisdagar kl.17.30-18.30. Start 7 februari- 12 gånger

Plats: Uppsala Danscenter, St Pers Gallerian

Går du en danskurs kostar denna kurs 695 kr. Ord. kursavgift 1495 kr.

Möjlighet till drop-in finns.

Mer info och anmälan

alternativakademin@gmail.com

Rundelsgränd 2B

753 12 UPPSALA

018-410 90 90

 

© 2020 AlternativAkademin

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now