D-vitamin
Nya rön visar att D-vitamin är livsnödvändigt för vårt immunfösvar
De positiva effekterna av D-vitamin är många och väl dokumenterade. Under högsommaren är solexponering det mest effektiva sättet att tillgodogöra sig D-vitamin,15-30 minuter när solen står som högst anses ge tillräckliga mängder (cirka 10 000 IE).
Under vintern däremot är det svårare, solen måste stå i minst 45 graders vinkel för att vitaminet ska kunna bildas i huden. Solens UVB-strålar filtreras annars bort i atmosfären innan de når huden. Inte bara är solen ofta för svag i Sverige, vi spenderar också mer tid inomhus och när vi väl går ut i solen använder vi blockerande solkrämer som inte bara blockerar UVA och UVB utan även upptaget av D-vitamin.
Brist på D-vitamin är ett utbrett problem som skapar ohälsa i Sverige. Förra hösten och vintern kom rapport efter rapport som sammankopplade D-vitaminbrist med en rad vanligt förekommande sjukdomar, däribland benskörhet, lågt immunförsvar, trötthet, depression samt en rad olika autoimmuna sjukdomar, bland annat MS och Reumatoid artrit.
I Sverige behöver vi tillföra extra D-vitamin från oktober till och med april då solen inte är bidragande. Ett dagligt intag av 2000 IE rekommenderas för att undvika brist, vid redan utveckad brist och för mörkhyade personer bör högre doser intas. Livsmedel rika på D-vitamin är fet fisk (lax, makrill, sill) och ägg. Av skogsvamparna innehåller kantarell och trattkantarell rikligt med D2-vitamin. Trattkantarellen innehåller ungefär 15,4 µg/100 g och kantarellen 5,8 µg/100g D-vitamin då den dagliga rekommendationen är 7,5 µg för vuxna i Sverige. Även riskor innehåller måttliga mängder med D-vitamin, ungefär 5,5 µg/100g.
Nya rön visar att D-vitamin är livsnödvändigt för vårt immunförsvar:
Nyligen fick forskare vid Köpenhamns universitet helt avgörande insikter i hur D-vitamin kan skydda oss mot sjukdom. Forskarna, med professor Carsten Geisler i spetsen, påvisade i en uppmärksammad undersökning att D-vitamin är essentiellt för immunförsvarets fronttrupp, T-cellerna. Under lugna förhållanden simmar cellerna runt i blodet i ett passivt tillstånd av dvala, men så snart en inaktiv T-cell upptäcker en främmande kropp, fäller den ut en signalantenn för att bli aktiverad.
Forskarna fann att en av de första antenner som T-cellen öppnar är en D-vitaminreceptor som binder D-vitaminet för att därmed slå på en viss gen, som väcker T-cellerna. Finns inte D-vitaminet i blodet, kommer T-cellen aldrig i gång. D-vitaminet fungerar alltså som ett slags batteri för T-cellerna och är en förutsättning för att de skall kunna mobilisera ett angrepp. Denna nya insikt fogar ännu en pusselbit till bilden av hur D-vitaminet verkar i vår kropp. Vitaminet bidrar också till att dämpa immunförsvaret, så att det inte löper amok, vilket kan leda till autoimmuna sjukdomar. Läs mer.
"Att oroa sig för eventuell fara med D-vitamin i Sverige idag är som att törsta ihjäl i öknen medan man oroar sig för att drunkna." Citatet är taget från ett mycket bra föredrag om D-vitamin som visar sig vara viktigare än man trott mot t.ex depression, infektioner, benskörhet och mycket mer: Läs mer.
Bertil Wosk, känd hälsoprofil och vd för företaget Holistics kommenterar oklarheter och felaktigheter om D-vitamin.