top of page
Rörelsecoaching och pedagogik

Rörelseterapi och coaching

Vill du få hjälp med att utföra dina yogaövningar på ett korrekt sätt? Vill du få starkare bål och coremuskler? Har du problem med höfterna eller axlarna och vill få bukt med det? Är du stel och vill föbättra din rörlighet? Vill du få tips för bättre andning? Kontakta Marina för mer info och tidbokning.
 

Vårt största system i kroppen är rörelseapparaten: den består av muskler, bindväv, senor, leder, skelettet och även nervsystemet, blodkärlen, lymfsystemet, njurarna, lungorna, hjärtat och hjärnan!  Vår kropp är skapd för att utföra rörelser på alla möjliga sätt och många funktioner är beroende av rörelse (t.ex lymfsystemet). Det finns inga tvivel på att rörelse har många positiva, kraftfulla och även terapeutiska effekter på det fysiska och mentala planet.

Idag finns det gott om anläggningar, kurser och tränare som erbjuder diverse träningsformer. Det är naturligtvis roligt men det finns en risk att man gör övningar på fel sätt, att nivån på passet inte passar en själv, det går för fort, det är för tufft, det gör ont någonstans men man har inte möjlighet att fråga instruktören, att man behöver titta på andra faktorer såsom andning, hållning, balans m.m och att man kanske ska prioritera något annat t.ex rörlighet och stretch eller stabilitet i höfter eller bål istället för att bara träna styrka. Så det man försöker göra är kanske inte helt korrekt eller optimalt för en själv.

Yoga med Marina Papazian

Även sjukgymnaster betonar vikten av rörelse; man får oftast ett blad med diverse övningar med sig hem för att fortsätta hemma. Men det är väldigt vanligt att det pappret hamnar i någon hög och att övningarna aldig blir av. Varför är det så? Det finns många anledningar förstås: det är inte så inspirerande att göra övningar genom att titta på ett papper, det är tråkigt att träna själv, man har hunnit glömma bort hur man skulle göra övningarna, det finns ingen att fråga om man gör rätt eller fel eller be om alternativ till rörelserna om det gör ont eller inte känns bra.

Vad erbjuder jag?

Jag vill erbjuda dig möjligheten att använda rörelse som terapi i ditt helande och tillfrisknande. Jag vill gärna hjälpa dig få full nytta av dina övningar, tipsa dig om korrigeringar och alternativ, inspirera dig till att börja röra på dig på ett medvetet och kroppsvänligt sätt, få upp din styrka och rörlighet, mjuka upp dina leder, stärka din balans, ge dig förutsättningar för både rörlighet och stabilitet i kroppen, förbättra din andning, balans och fokus, hjälpa dig att hitta rörelseglädje, lindra smärta och även optimera organfunktion, t.ex magen eller tarmarna. Ja, det går att göra det!

Hur gör vi? Här är några exempel:
- Fundera på vilka övningar du vill ha hjälp med (t.ex yoga, pilates eller funktionella övningar)
- Formulera dina önskemål om du inte har specifika övningar du vill ha hjälp med: t.ex jag vill ha starkare core, bättre andning, matsmältning, sömn m.m. 
- Kartlägg dina spänningar och svaga delar så kan vi kan etablera en strategi
- Kom som du är så komponerar vi tillsammans ett individuellt program enligt vad du behöver

Dessa coachingsessioner är privata, alltså det blir bara du och jag. Vi övar tillsammans eller så tittar jag på hur du utför dina rörelser och kommer med tips och förslag.
 
Yoga och Pilates
Vad jag jobbar med:

PILATES /

FUNKTIONELL TRÄNING

CORE TRÄNING

QI GONG

MEDITATION

AVSLAPPNING

MEDVETEN ANDNING

DANCE FITNESS

DANSGYMPA

STRETCH

Jag arbetar även med zonterapi, akupunktur, shiatsu, ansiktszonterapi tejping och regndroppsmassage. Jag får oftast höra vilka bekymmer folk har och om den träning de har valt att göra inte funkar för dem. Det kan även vara så att de vill fördjupa sig eller lära sig grunderna i t.ex yoga eller pilates men det finns inga bra alternativ för dem.
 
Mitt tränings-CV

AlternativAkademin: Qi Gong, ryggträning, Dance Fitness och Pilates

ACTIC: pilates, yoga, latin jam

WinWin Yogastudio: yoga, pilates, qi gong, motionsdans

ASW yogastudio: yoga, qi gong, yin yoga

USIF: yoga, Dance Fitness

Womens Wellness: pilates, yoga

Uppsala Dans Center: stretch

SVA personalfriskvård: Salsa Fitness, Spirals Pilates

Previa: Salsa Fitness, Pilates

Svettis: Salsa Fitness

Jag håller i diverse rörelseklasser och meditation på företagevent.

Qi Gong med Marina
Jag är en av huvudlärarna på Svenska Energiskolan. Det är en instruktörsutbildning där vi utbildar Energipedagoger med inriktning Qi Gong, meditation, avslappning, medveten andning och energilära.
Pris:
480kr för1 timmes träning

3-kort för 3 timmars privatträning: 1 300 kr
5-kort för 5 timmars privatträning: 2 100 kr
Andra priser vid betalning med e-Passi. Kontakta oss för info.
Det går även att boka träning för grupper.


Kontakta mig för mer info och tidbokning: 070 130 40 73 / alternativakademin@gmail.com
Jag ser fram emot att inspirera dig!
Anchor 1
Qi Gong

Qi gong är ett sällsynt månfaldigt redskap. Där finns allt från tyst och stilla medvetenhet till dynamisk rörlighet och spänst. Såväl andning som hållning, samt visualisering och finkallibrerad teknik finns med.

Qi gong betyder ordagrant "energi-arbete", eller mer bildligt översatt: "att odla livsenergi". Det består av mjuka till mer dynamiska och kraftfulla rörelser utförda på ett medvetet och graciöst sätt. Qi gong praktiseras oftast stående men kan även innefatta både sittande och liggande övningar.​

Den utövas traditionellt för att vidhålla hälsan i optimalt skick samt för rehabilitering, energipåfyllning och som en väg till andligt växande. För det mesta är qigong en behaglig upplevelse men i vissa program stöter man på aspekter som kan upplevas som fysiskt eller mentalt utmanande. Målet är att med regelbundet utövande komma igenom dessa utmaningar för att eliminera blockeringar och bli starkare.

Qi gong jämfört med andra rörelseformer:

I Qi Gong finns det många cirkulära och spiralformade rörelser för att frigöra blockeringar i senor, leder, muskler och bindväv och cirkulera energi i alla delar av kroppen. Spiraler är Naturens vanligaste rörelsemönster och ett kraftfullt uttryck av energi.

I qi gong finner vi en dimension som ofta saknas i andra träningsformer där betoningen ligger mestadels på muskulaturen och fysisk struktur. Den dimensionen är medvetenheten, alltså  koncentrationen på den inre kraften förstärkt genom medveten andning.

Yinyoga

Yinyoga är precis som annan yoga – men också dess motsats. Yinyogan undviker ”perfektionen” i en slut-position. Vi fokuserar på yin-delarna i kroppen så som skelett, myofascia, bindväv (som är en del av fascian), ligament, inre organ och de så kallade meridianerna. De mycket enkla ställningarna utförs alltid liggande eller sittande. Till skillnad från de flesta andra yogastilar låter yinyogan dina muskler slappna av helt. Du stannar i varje ställning under flera minuter och praktiserar samtidigt medveten närvaro i stunden. I yinyogan stretchar vi inte, vi drar inte och vi vill undvika att hålla kroppen i ytterlägen. Vi slappnar av och låter kroppen vara och kommer på så sätt mycket djupare (så kallad passiv stretch). Yinyoga är alltså ett utmärkt komplement till annan fysisk aktivitet såsom löpning, styrketräning och andra mer dynamiska yogastilar.

  •  Yinyoga balanserar kroppens olika meridianer så att qi eller prana kan flöda fritt igen.

  •  När du yinyogar sätts det parasympatiska nervsystemet igång eller det så kallade "lugn och ro-systemet". Kroppen och sinnet går in i djup avslappning och stress minskar.

  • Yinyoga kan hjälpa till mot smärta både genom medveten närvaro, acceptans och att den passiva, långvariga stretchen mjukar upp och smörjer våra leder, ligament och bindväv i kroppen samt stärker skelettet.

  • Yinyoga är en form av meditation, kroppslig medveten närvaro som även ger en bra introduktion eller komplettering till annan meditation.

  • Yinyoga är tillgänglig för alla kroppar då vi anpassar ställningen efter kroppen och inte tvärtom.

Anchor 2
Avslappning

Avslappningsövningar som enkla och stillsamma rörelser eller guidade visualiseringar ger en direkt fysisk upplevelse av vad energi gör i kroppen. Genom minimalt uttryck och icke-görande, alltså med minsta möjliga ansträngning upplever vi maximal energiförnimmelse och inre rörelse.​

Genom medveten avslappning får både kropp och sinne maximal vila och energin får flöda obehindrat. Kroppskännedomen fördjupas gradvis, något som hjälper dig på vägen mot en bättre hälsa. Att öva på att känna inåt kan göra att du allt tidigare upptäcker förändringar i kroppen som kan leda till obalans eller sjukdom i längden.

Medveten avslappning är lika nödvändig som medveten rörelse och kan ge en helt ny dimension i din träning när du börjar integrera det i dina rutiner.

Dance Fitness - Salsa Fitness

Dans har alltid varit en naturlig del av mitt liv. Jag började dansa balett vid 7 års åldern och sedan dess har dansen varit närvarande i mitt liv på ett eller annat sätt. Jag har även gått kurs i Flamenco, olika latinamerikanska och afrokubanska dansstilar.

Redan 2001 började jag med dansinspirerad träning till världsmusik. Långt innan Zumba föddes! Eftersom jag var så förtjust i salsa så började jag senare (2005 tror jag!) komponera klasser till salsamusik och senare återvände jag till världsmusik. Jag har kallat mina klasser för Salsa Fitness och Dance Fitness. På ACTIC kallades det Latin Jam.

Dansen hjälper kroppen att hitta till sina egna naturliga och vackra rörelser. Det kan även kännas som meditation i rörelse då man blir helt absorberad av rörelserna och kopplar bort omvärlden. dans kan verkligen ha terapeutiska effekter.

Anchor 3

Pilates

Pilates är en träningsform som utmärks av långsamma rörelser samt en strävan efter harmoni, såväl själslig som kroppslig. Pilates skapades i början av 1900-talet av tysken Joseph Pilates.

Joseph Pilates var verksam i USA och träningsformen är också utbredd i Nordamerika, men har även blivit vanlig i Sverige. Han kallade själv träningsformen The Art of Contrology vilket syftar på vikten av precision och koncentration som ett sätt att kontrollera musklerna.

Pilates är en träningsmetod som kombinerar styrketräning, stretchning och yoga.  Pilates kan vara, till skillnad från vad många tror, väldigt fysiskt krävande om det görs på rätt sätt. Pilates-rörelserna ska utföras långsamt. Vid varje övning tränas flera muskelgrupper samtidigt. Den kallas även för "intelligent träningsform" med många inslag av funktionella övningar.

Främsta fördelarna med Pilates:

  • är skonsam vilket gör att alla kan utöva det – oavsett kön, ålder eller fysiskt status

  • hjälper till att förhindra skador och är mycket effektiv som rehabilitering

  • skyddar mot överbelastning av muskler i andra träningsformer

  • ger en sund och bra motvikt till de många ogynnsamma arbetsställningar som de

    flesta utsätter sina kroppar för

  • ger bättre balans mellan kropp och själ, samt styrka och smidighet

  • förbättrar kroppshållningen, balans och koordination

  • ökar kroppsmedvetenheten – du rör dig smidigare och använder kroppen mer

    ändamålsenligt när du t ex sitter på din kontorsstol eller tömmer diskmaskinen

  • höjer prestationen i sporter

  • ger god avslappning

Andning - Pranayama

Andningen är det viktigaste vi har. Utan andning, inget liv. Vi tar ca 10-15 andetag per minut, alltså ca 21000 andetag per dygn. Den minsta lilla förändringen i andningen kan spela en mycket stor roll i vår hälsa. Vi alla vet mer eller mindre hur viktigt det är och hur mycket av vårt vardagsliv, hälsa, våra tankar och vårt tillstånd påverkas av andningen och vice versa. Yogis, zenmästare, qi gong mästare, filosofer, läkare och t.o.m. kvantumfysiker har utforskat och forskat om andningen i hundratals/tusentals år och de har förstått vilken roll andningen har för vår hälsa och försökt förmedla det till sina adepter och den allmänna publiken. Och många av dessa lärda är överens om att när vi får kontroll över vår andning får vi kontroll över vårt sinne och vårt liv.
Vi kan titta på andningens fysiologi på ett lättsmält sätt och sedan kan vi göra andningsövningar: det kan vara ren funktionella till yogisk pranayama. Det kan vara nyckeln till en mer medveten och effektiv träning, djupare kontakt med sig själv och förhöjd närvaro.
bottom of page