top of page
Edited%20Image%202015-5-31-21%3A46%3A56_

Vad är fluor?

Den typ av fluorider man tillsätter i vatten och andra drycker, mat, tandkräm och munskölj samt läkemedel är avfallsprodukter från anrikning av uran, aluminiumframställning, produktion av konstgödsel, lera m.m.

Det var förbjudet att dumpa denna toxiska restprodukt så man började "sälja" den till allmänheten som ett slags produkt för bättre vård av tänderna. Men fluorid akumuleras i skelettett och tänderna. Nyligen har man upptäckt att den akumuleras i kroppens bindväv, sköldkörteln och tallkottkörteln.

Fluoren inom tandvård är ett cellgift (svenska)

Läs mer i denna artikel om fluorider (engelska)

 

Du kan tillverka din egen tandkräm!!

Ett prisvärt och naturligt alternativ till vanlig tandkräm som du kan göra själv. Hjälper till att hålla bra ph-balans och motverkar dåliga bakterier i munnen - utan flour eller andra skadliga kemikalier. 

Ingredienser:

3 msk ekologisk kokosolja - antibakteriellt, svampdödande och motverkar virus.
2 msk bikarbonat (finns i mataffären) - slipar tandemaljen och ger en ren känsla (alternativt: 1 msk ekologiskt havssalt och 1 msk bikarbonat).
1/2 msk mortlat xylitol/björksocker - gör den söt och motverkar karies.
5 - 10 droppar eterisk olja, t.ex. eucalyptus, pepparmynta eller tea tree, alternativt 1 tsk ekologisk kanel. Går även bra med några droppar neemoljaeller mortlad nejlika om man klarar av smaken (det är mycket antibakteriellt men smaker ej gott).

Gör så här: Blanda allt utom den eteriska oljan ordentligt. Ha i ca 5 droppar av den eteriska oljan först och se om du vill ha mer. Förvara i en burk. Håller sig bäst i rumstemperatur (kokosoljan smälter vid över 26°C).
Använd som vanlig tandkräm när du borstar tänderna. Skummar ej, men ger en fräsch och ren känsla!

 

 

bottom of page