top of page
Harmoni i Levern och Gallblåsan

Levern är ett organ som främst är känt för sina renande egenskaper. Det som dock är lätt att glömma bort är att levern även är en körtel som producerar och utsöndrar protein, fettsyror, kolesterol, hormon och glukos för att nämna några saker. Levern är alltså betydligt mer än bara ett reningsorgan och fungerar också som en fabrik för många viktiga ämnen. Levern fungerar också som lagringsplats för näringsamänen.

Levern har en mycket stor reservkapacitet och kan fungera normalt även om en ganska stor del av den tas bort. Den har också förmåga att växa ut igen.

Kolesterol är ett av kroppens fettämnen och bildas i levern. Kolesterol är en viktig byggsten i våra celler och nödvändigt för många funktioner i kroppen, bland annat för bildande av D-vitamin, gallsyra och vissa hormoner. (Läs mer om kolesterol här)

Förutom rening och produktion av diverse hormoner och proteiner har levern en viktig funktion i matsmältningsprocessen. Levern är ansvarig för produktionen av galla (dygnet runt!) som förvaras i gallblåsan. Galla utsöndras sedan i tunntarmen för att lösa upp fett från maten vi äter. Utöver produktionen av galla bryter levern ner sockerarten fruktos och omvandlar den till glukos vilket är kroppens primära drivmedel. Fetter och glukos är de ämnen som förbränns i mitokondrierna i cellkärnan för att producera energi (ATP). Levern sparar en del av glukosen som lättillgänglig energi i form av glykogen och resten skickas till fettcellerna för långvarig lagring.

Levern lagrar även en rad olika vitaminer och mineraler som kroppen behöver till byggmaterial. Några exempel är.

  • Vitamin B12

  • Folsyra

  • Järn

  • Vitamin A

  • Vitamin D

  • Vitamin K

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lever- och gallblåsmeridianer
Utsträckning av gallblåsans meridian
Utsträckning av leverns meridian

I flera månader har naturen vilat, förvarat och koncentrerat sin energi under vintertäcket. Våren är en ny början, en vision av en helt ny årscykel. Våren är som en explosion av ny energi då växter knoppar och vädret blir varmare. Det är årstiden då vi bäst planterar frön för framtida skördar. Vi ser framåt, gör nya planer, skapar nya idéer, tar beslut och bestämmer vår riktning det kommande året och initierar handling.
 

Meridianer och organ som är relaterade till träelementet är levern och gallblåsan.

Leverns fysiologi enligt österländsk medicin: den lagrar och frisätter blod.

Leverns yin-funktion är att lagra blod och dess yang-funktion är att frisätta och distribuera blodet, vilket också spelar en stor roll i kroppens naturliga avgiftningsprocess. Levern anses reglera blodets volym och tryck. Volymen kan variera, beroende på behovet från fysisk aktivitet. Under motion eller hårt arbete, frisätts blod från levern och blodvolymen ökar i cirkulationssystemet. Under vila och sömn, återvänder blodet till levern för att återskapa ny energi.

Detta förhållande påvisar behovet av både fysisk aktivitet och vila. Leverns kraft rör blodet uppåt och utåt och den når ända ut till händerna och fötterna. På detta sätt förenklar levern mjältens funktion att kunna nära kroppen med blod. När funktionen försvagas blir vi svaga och stela. Kvinnans menstruation är också beroende av leverns lagrande och spridande funktion. Därav behandlas många gynekologiska besvär via tlever- och gallblåsmeridianer.

 

Upprätthålla ett fritt flöde:

Levern ansvarar för att upprätthålla ett fritt flöde av qi/livsenergi med uppgift att sprida qi ut i hela kroppen. Denna spridande funktion hjälper också att harmonisera känslolivet och förhindrar känslomässig stagnation och ojämnhet. Funktionen att upprätthålla ett fritt flöde av qi har också ett viktigt inflytande på matsmältningen via utsöndringen av galla som hjälper att spjälka fetter och oljor. Galla tillverkas i levern, bevaras i gallblåsan och utsöndras i tolvfingertarmen för att hjälpa smältning av framförallt fet och oljig mat. Växelvis lös och hård mage är ett tecken på oharmonisk "träenergi".

 

Kontrollerar mjukvävnad:

Levern och gallan regerar över mjukvävnaden: muskler, senor, ligament och naglar. För att fungera normalt är de beroende av blodets näringsförsörjning, vilket i sin tur är beroende av det fria flödet av qi. När träelement är i balans är ligamenten och senorna starka och elastiska, naglarna är starka och fuktiga och musklerna avslappnade.

 

Sinnesorgan:

ögonen associeras till levern och gallblåsan. När levern och gallan är friska, får ögonen en klar syn och kan tydligt urskilja färg och form. Ögonen är beroende av leverns blod för att kunna se klart. När blodflödet och kvalitén är försämrade får vi suddig syn. Träelement gynnar även vår inre syn så att vi förmår skapa en egen framtid efter egen vision.

 

Mentala aspekter

Träelementet styr vår inre drift att kunna uppnå mål samt vår förmåga att kunna planera, fatta beslut och handla. Levern kallas "generalen" eller befattningshavaren för strategisk planering, vår arkitekt av framtidsvision. Dess följeslagare gallblåsan, ger oss förmågan att kunna ta besluten på ett klokt och modigt sätt. Ett underskott av energi i gallblåsan leder till oförmåga att fatta beslut medans överskottstress i gallblåsan leder till dåliga beslut.

 

Utan träelementets vision och planering, beslut och riktning, händer ingenting - endast frustration. Det är vår inre kraft som ansvarar för kreativ drift, vår förmåga att kunna uttrycka oss själva, vår motivation, precis som en frisk ung växt i naturen.

 

När levern och gallblåsans energi flödar fritt, är vårt sinne lugnt och avslappnat. Vi är klarsynta. Träelementet gillar att sprida, flöda och blomstra. När träenergin är blockerad, frustrerad och arg kan varje interaktion bli en konfrontation; man kan inte uppleva tillväxt och den nya energin som våren ger.

 

Vår skaparkraft får vi från träelementet. När vi skapar kan vi se både inåt i våra inre visioner och blicka framåt för att skapa något nytt. Vi kan bokstavligen trycka ut något som finns inom oss och t.o.m. krossa barriärer. Tänk på rötter som kan spräcka asfalt för att uttrycka sig! Musklerna mår också bra av att skapa och ge utlopp för vår inre kraft och växande.

 

Det är när vi inte kan skapa, växa och utvecklas som den största frustationen och ilskan uppstår. Ilska är ett uttyck för ett träelement i obalans. När våra visioner, planer och beslut att agera blockeras, blir vi arga, frustrerade och vill skrika. Om vårt träelement är i balans är vi flexibla och kan anpassa oss och hitta nya vägar samt skapa och växa, precis som växter!

 

En person vars personlighet domineras av träelement gillar aktion och äventyr, är envis och söker utmaningar. Han eller hon gillar tävlingar och fungerar bra under tryck, är ambitiös, kraftfull och känner sig osårbar. Den tar oftast snabba beslut och gillar att leda samt dirigera. Den har klara visioner och mål och agerar för att uppnå dem. Den vill upprätthålla rörelse och tillväxt, precis som de unga växtknopparna om våren. Den är skapande och kreativa och kommer ofta på ovanliga lösningar och originella tankar.

 

Den tänker nästan uteslutande framåt och kan lätt glömma att vara i nuet och att avsluta projekt och synnerligen att städa upp efter sig: nästa!

 

Våren är den bästa tiden för att göra en detox-kur. Det finns dock många kurer så det är bra att fråga någon som är kunnig inom området för en kur anpassad till just dig och dina behov just nu.

Träenergin, levern och gallblåsan renas och fyller på sin energidepå under natten så god nattsämn är extra viktig för deras välmående. Det är då vi drömmer och träenergin är mästare på att drömma! Med detta i åtanke är träning sent på kvällen eller natten inte hälsosamt alls för levern, gallblåsan. Så undvik tyngre fysisk aktivitet efter kl21 så du kan sova djupare på natten och din lever renar och regenerar sig under natttimmarna.

Även om träelementet med sin utåtriktade energi gillar fart och fläkt så är kronisk och långvarig stress verkligen inte bra. Så minska på din dagliga stress och få mer vilostunder. Och som sagt se till att få god sömn. Inte så mycket datore och telefoner innan du ska sova!

Vill du ge något extra roligt till din träenergi? Ta fram dina penslar och taveldukar, dansa, sjung, snickra, spela teater, skriv en roman… ja du förstår!! Fantisera och skapa! Det är bästa sättet att komma i kontakt med och ge utlopp för träenergin!

 

Mål, visioner, flöde och skaparkraft är de mest tillfredställande ”ingredienserna” för att

du ska känna att du utvecklas. Och vad är att utvecklas om inte att skapa sig själv om och om igen

genom att veckla ut sig? Och ibland genom att tänja på gränserna och spräcka barriärer,

som maskrosen på bilden!

Mat som är bra för levern och gallblåsan

Just lever är en fantastisk föda och näringskälla för både själva levern och hela kroppen. Den konventionella kosthållningen säger att de mikronäringsämnen (vitaminer, mineraler och spårämnen) som vi behöver från livsmedel är mest koncentrerade i frukt och grönsaker. Det är sant att färska frukter och grönsaker är fulla av vitaminer och mineraler, men deras innehåll av mikronäringsämnen kan inte alltid mäta sig med det som finns i kött och organkött - särskilt lever.

En populär invändning mot att äta lever är tron att levern är ett lagringsorgan för gifter i kroppen. Det är sant att en av leverns uppgifter är att neutralisera gifter (t.ex. läkemedel, kemiska ämnen och gifter), men levern lagrar inte dessa gifter. Toxiner som kroppen inte kan eliminera ansamlas sannolikt i kroppens fettvävnader och nervsystem. Å andra sidan är levern som nämnt ovan ett förvaringsorgan för många viktiga näringsämnen. Dessa näringsämnen ger kroppen några av de verktyg den behöver för att göra sig av med gifter.


Det råder ingen tvekan om att lever och andra organkött är bland de mest näringstäta livsmedel vi kan äta. Tyvärr har de fallit i onåd och är inte längre stapelvaror i den moderna kosten.

Andra födoämnen som är bra för levern:

allt som växer på våren: gröna blad såsom nässlor, maskrosor, kirskål och även andra gröna blad såsom spenat, kroärtskocka, broccoli, grönkål och örtkryddor såsom mynta, basilika, timjan, oregano, persilja, koriander. Vete- och korngräspulver, spirulina samt andra gröna pulver med mycket klorofyll är fantastiska för lever.

Gallsalter såsom TUDCA är bra gör gallan. Och citronvatten reglerar pH värdet i levern.

Inlagda grönsaker är väldigt bra för levern och matsmältningen, särskilt om du äter lite fetare mat. Beska droppar rekommenderas för levern och gallblåsan.

Levern, Gallblåsan, Träelementet och energilära enligt österländsk medicin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rörelser som är bra för Levern och Gallblåsan

 

All rörelse är egentligen bra för träelementet men sidosträckningar är särskilt bra för lever- och gallblåsmeridianerna! Levern mest av töjningar för insidan av benen och gallblåsan av töjningar för sidan av nacken samt utsidan av bröstkorgen, höfterna och benen. Se bilden nedan så blir det lättare att förstå varför.

Vill du träna utomhus eller online i sommar? Marina kommer att erbjuda Qi Gong, yoga eller Pilates. Kontakta henne för mer info.

Och kom ihåg att stress och långvarigt adrenalinpåslag påverkar levern mycket negativt så det viktigaste du kan göra för levern är att eliminera så många stressmoment som möjligt.

En annan faktor är nattsömnen: om vi sover djupt mellan 23 och 3 får levern en chans att sköta sitt jobb på ett bra sätt. Så undvik att t.ex träna sent på kvällen (nej, den bästa träningen är inte den som blir av! Blodet ska inte vara i musklerna på natten utan filtreras av levern) eller vara vaken de timmarna.

Man skulle kunna skriva mycket mer om levern men om du omsätter informationen på den här sidan i ditt liv och din vardag kommer du att komma långt.

Om du behöver mer hjälp för att läka och harmonisera din lever kan vi hjälpa dig med akupunktur, shiatsu och zonterapi, kost- och tillskott rekommendationer samt rörelseterapi.

bottom of page