top of page
Edited%20Image%202015-5-31-21%3A46%3A56_

Organiskt svavel (MSM) - viktigt för hälsan

MSM, Metyl Sulfonyl Metan är organiskt svavel – en svavelförening som finns i varenda cell i vår kropp.

Svavel bidrar till hundratals processer i kroppen som bl.a. har betydelse för vår led- och muskelhälsa samt för hår, hud och naglar eftersom det är en viktig beståndsdel i proteinerna kollagen och keratin.

 

Svavel utgör 0,25 % av kroppsvikten och finns i alla vävnader, speciellt i proteinrika sådana. De största mängderna finns i aminosyrorna metionin, cystin och Cystein.

 

MSM, svavel är ett viktigt näringsämne och är en del av över 150 föreningar. Det bidrar till kroppens förmåga att neutralisera toxiner, stödjer korrekt enzymaktivitet, hormonbalans och normal energiproduktion. Dessutom är det som nämnt ovan en viktig beståndsdel i proteinerna kollagen och keratin som behövs för att bygga upp bl.a. brosk, senor, hjärna, bindväv, muskler, skelett, hud, hår och naglar.

MSM organiskt svavel

Svavel i vår kost

Svavel finns naturligt i många livsmedel, inklusive obehandlad mjölk, kött, fisk och en mängd olika frukter, grönsaker och spannmål. Den största källan till biotillgängligt svavel försvinner dock från vår mat genom bearbetning, torkning, matlagning och konserveringsmedel. Dessutom innehåller våra jordbruk ca 85% mindre mineraler idag än vad de gjorde för bara 100 år.


 

MSM, organiskt svavel – Naturens skönhetsmineral

En sund hälsa börjar inifrån – inne i våra celler. Unga och friska celler är elastiska och flexibla. När kroppen lagrar toxiner inne i cellerna blir dom mindre elastiska och även cellens övriga funktioner försämras. Regelbunden fysisk träning, en hälsosam kost och att vi får i oss tillräckligt med näringsämnen är nyckelfaktorer för att dina celler ska må bra.

När man säger att svavel är bra för hälsan så kommer kanske en del att tänka på folk som badar i svavelkällor för att få vacker hud eller bota sjukdomar och åkommor som reumatism. Och det är helt riktigt, svavel är otroligt välgörande. Svavel kallas för naturens ”skönhetsmineral” eftersom svavel är nödvändigt för produktion av proteinerna kollagen och keratin som bidrar till vitaliteten, elasticiteten och styrkan hos hud, hår och naglar.

Forskning om MSM, svavel

MSM isolerades av Robert Herschler och Dr Stanley Jacob vid University of Oregon Medical School i början av 80-talet. Deras forskning visade att MSM, eller methylsulfonylmethane, är en naturlig svavelförening som finns i alla levande ting. Det är faktiskt en av de mest framträdande föreningar i våra kroppar, precis som vatten och natrium. Forskare missade nästan betydelsen av MSM när man studerade näringsbehov därför att den spelar en sån liten roll i vår näringskedja. Men i sin forskning, fastställde Dr Jacob att svavel i form av MSM, är lika säker och lika viktigt som C-vitamin i vår kost.

MSM i kost

Dr. Stanley Jacob, medlem i Research Fellowship från Harvard Medical School i USA samt forskare vid Oregon Health Science University i USA har nu forskat på MSM i över 30 år. Han menar att MSM som bland annat ingår i kollagenprocessen minskar ärrvävnad och bidrar till att minska inflammationer i kroppen. En annan studie som gjordes på MSMs effekt på hår och naglar konstaterade att 100% av de som fått MSM pulver, uppvisade ökad och förbättrad hårtillväxt jämfört med en person i den grupp som fått placebo. En annan dubbelblindstudie visade att de som fått MSM fått en ökad nageltillväxt samt tjockare och starkare naglar.

 

Eftersom biologist svavel spelar en så viktig roll i friska kroppsfunktioner fann man även genom forsatta studier att tillskott av MSM förbättrar många hälsoproblem såsom: allergier, astma, emfysem, lungfunktion, artrit, huvudvärk, hudproblem, mage och tarmkanalenproblem, cirkulation, omsättning och upptagsförmåga.

bottom of page