top of page
Edited%20Image%202015-5-31-21%3A46%3A56_

Benbuljong - ett näringskraftverk

Bättre immunförsvar, matsmältning, sömn, hud, upptagningsförmåga av andra näringsämnen m.m.

Mineralkraftverk

 

Benen från djur innehåller samma ämnen som stärker och bygger våra egna ben. Mineralerna kalcium, magnesium, kalium, fosfor och spårmineraler. I märgen finns också näring och även vitaminer som A-vitamin, K2-vitamin, zink, järn, bor, mangan och selen. Där finns även omega-3 och omega-6. Dessutom innehåller benbuljong kondroitin, glukosamin och kollagen. Kollagenet är det som ger buljongen sin geléaktiga konsistens. När du kokar egen är det förstås svårt att veta hur mycket av varje näringsämne som finns i just din buljon

Tänk på benbuljong som den ultimata multivitamin- och elektrolytersättningsdrycken i ETT! 

 

I receptet längre ner finns det en ovanlig ingrediens för att öka mineralinnehållet i buljongen. Det är kombu-tång eftersom den tillför extra kalcium och järn till buljongen.

Läker matsmältningskanalen.

Hemlagad benbuljong är hörnstenen i GAPS-dieten, en diet som syftar till att läka och försegla tarmslemhinnan.  Eftersom benbuljong innehåller gelatin (från benen) hjälper den till att lugna och reparera vår tarmslemhinna. Matsmältningskanalen rymmer över 80 % av immunförsvaret, så om matsmältningskanalen är frisk kommer du också att vara det. I benbuljong finns aminosyrorna arginin och glycin som båda är antiinflammatoriska. Kvinnor som hade högre nivåer av arginin i blodet hade också lägre inflammationsmarkörer.

​

Benbuljong2.jpg

Benbuljongs nyttigheter är lätta att absorbera

 

Bara för att du tar ett vitaminpiller betyder det inte att du verkligen tar upp näringsämnena från pillret. För att vi ska kunna ta upp vitaminer och mineraler från ett tillskott måste matsmältningssystemet fungera i toppform. Obalans i tarmfloran och låg magsyra påverkar kroppens förmåga att ta upp näringsämnen från kosttillskott, något som är mycket vanligt på grund av vår moderna kost och miljö. Buljong är ett näringsrikt, helt livsmedel i flytande form som gör det mycket biotillgängligt och absorberbart - bokstavligen flytande guld.

​

Bättre sömn och hjärnfunktion

​

Glycin som finns i benbulong fungerar som en lugnande signalsubstans i hjärnan, varför benbuljong kan vara en perfekt kvällsdryck om du vill sova bättre. Flera studier har också bekräftat att glycin kan underlätta rogivande sömn och ge bättre minne och mer energi.

​

​

Hjälper kroppen att bli alkalisk.

Våra kroppar strävar ständigt efter att hitta en syra/alkalisk balans. När våra kroppar är för sura kan de lätt hamna i ett sjukdomstillstånd. För att läkning ska kunna ske måste vi föra våra kroppar in i ett alkaliskt tillstånd. Människor har botat sig själva från cancer delvis genom att äta en näringsrik alkalisk kost. Samma princip kan användas för att läka från en förkylning eller influensa och benbuljong är full av alkalisk kraft för att hjälpa kroppen att hitta den balans den behöver för att läka.

​

Stärker leder och skelett

Flera av näringsämnena i benbuljong kan hjälpa till att stärka leder och skelett. Kollagen som är kroppens vanligaste protein är det många som uppskattar att använda sig av för att minska smärta vid artros. Även glukosamin och kondroitin finns det mycket av i våra leder. Många känner till att kalcium är bra för skelettet men även magnesium, fosfor och bor är exempel på ämnen vi behöver för att hålla skelettet starkt. 

​

Förbättrar huden

Kan krämer, lotioner och drycker vända åldrandet tack vare sitt naturliga kollagen? Kollagen (när det är tillagat och mer lättsmält känner vi till det som gelatin) är ett ganska stort protein och det kan inte tränga in i huden. Så alla dessa marknadsföringspåståenden är falska.  Att ta naturligt kollagen INTERNT är det enda sättet att ge din hud en boost.

​

Benbuljong förvandlar vanliga soppor till helande guld.

När du lagar kycklingsoppa gjord på benbuljong förvandlar du en redan god soppa till ett helande flytande guld. 

 

Här kommer recept på kycklingbuljong

  2 ekologiska morötter, oskalade, skurna i halvor eller tredjedelar
  2 ekologiska lökar, oskalade och skurna i kvartar
  3 ekologiska selleristjälkar som skärs i halvor eller tredjedelar
  2 ekologiska potatisar som skärs i kvartar.
  2 ekologiska sötpotatisar i kvartar
  6-10 vitlöksklyftor, oskalade och halverade
  1 ekologiskt kyckling
  1 matsked citron eller rå äppelcidervinäger -

   detta behövs för att dra ut mineraler från kycklingbenen.
  ½ kopp färsk eller torkad rosmarin
  1 lagerblad
  1 bit kombu eller kelp
  2 teskedar havssalt eller Herbamare

 

Tillagning

Tvätta alla grönsaker, men låt skalet sitta kvar om de är ekologiska (om grönsakerna är konventionella, skala och tvätta  

dem väl). Lägg alla ingredienser i en stor gryta (12 liter eller mer) och fyll grytan med filtrerat vatten tills grönsakerna är

täckta av vatten. Du vill ha några centimeter mellan grönsakerna och grytans kant så att det inte kokar över.
 

Koka upp grytan och låt den sedan sjuda i 2-8 timmar. Ju längre du låter det sjuda, desto bättre. Inte bara smaken blir bättre, utan buljongen kommer också att innehålla mer mineraler ju längre den sjuder. Skumma bort fettet från toppen medan du låter sjuda med en pappershandduk. Tillsätt vatten när grönsakerna börjar bli klara.
 

När buljongen har kokat tillräckligt länge silar du den genom ett finmaskigt durkslag eller en sil till en värmesäker behållare (vi använder glas). Låt den svalna till rumstemperatur innan den förvaras i kylen eller frysen. Skumma bort mer fett från toppen när den svalnar (om du gör en kycklingbuljong). Jag har flera behållare i vår frys så att jag kan göra soppa när som helst!
 

Om man har bråttom och inte har alla ovanstående ingredienser kan man göra en basbuljong av kycklingben, vinäger/citron, lök, vitlök, morötter och selleri. Rosmarinen ger fin smak och kombuen är viktig för extra mineraler. Det är också bäst att använda ekologiska grönsaker, men om du inte har ekologiska grönsaker tvätta och skala grönsakerna.


 

Benbuljong1.jpg
bottom of page